Móró Barbara

Üveg Ékszer és Ezüst műves

Lassan 12 éve már, hogy üveget olvasztok gázégő forró lángjánál, ahol megszűnik körülöttem minden, a folyó üveg alakítására irányul minden koncentrációm. Elsősorban üveggyöngyöket készítek, melyekből egyedi ékszereimet tervezem.

2014-ben fémműves képesítést szereztem, hogy az üvegeimet egyedi kapcsokkal, kiegészítőkkel készíthessem.

 

Rólam

Mindig kreatív pályára készültem, textilekkel és ruhatervezéssel foglalkoztam, majd a Műegyetemen diplomáztam gépészmérnökként. Egy időre eltávolodtam a művészetektől, ám a szívem megtalálta azt az alkotási folyamatot, ami elindított egy nagyon izgalmas és kalandos úton.

Szeretem az izgalmas feladatokat, rendeléseket, kihívásokat.  Mindig agyalok valami új megvalósításán, tervezgetek, inspirációt gyűjtök. A napjaink elég összetettek és pörgősek, 4 gyermek édesanyjaként az alkotás, a műhelyben eltöltött énidő sokszor meditáció, szárnyalás, az üveg iránti szenvedély, mely hiszem, hogy minden egyes darab egy része.

Alkotási folyamat

Az alkotást előkészületek előzik meg, ahol a fém pálcákat egy különleges leválasztóanyaggal vonom be, hogy ne tapadjon rá a forró, folyó üveg. A gázégő lángjába tartva kezdem megolvasztani, majd alakítani az üveget, szép egyenletesen gömbölyűre tekerve. A szépen megformázott alapra olvasztom nagyon óvatosan az apró pöttyöket, szirmokat, egyéb díszítést. Egy-két formázó segédeszközt leszámítva a segítségem a láng és a gravitáció, hogy minél tökéletesebb és szebb mintákat érjek el. A gyöngyök egyesével, nagy gonddal készülnek, majd a lángból kivéve egy temperáló kemencében hűlnek ki nagyon lassan. Az üvegben a lassú, egyenletes hűtés következtében nem lesz a gyöngyökben feszültség és nem törnek el. Az 5-6 órás temperálást követően a kemencéből kivett gyöngyöket el kell távolítani a pálcáról, és alaposan ki kell csiszolni a furatokat gyémántcsiszolóval. Az elkészült gyöngyök ekkor kerülnek az asztalra az ékszertervezés megkezdéséhez.